ΕΣΤΩ ΚΙ ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ‘ΝΑΙ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ

Η αγάπη της μάνας είναι η πιο καθαρή, λένε. Είναι αυτή που γεύεται κανείς στα πρώτα παιδικά χρόνια του

Αγάπη είναι κι ένα βλέμμα που δεν ρίχνεις. Για να μην πονέσεις τον άλλον. Ή ένα βλέμμα που ρίχνεις. Το βλέμμα του γονιού στο παιδί. Το παιδί σου. Το βλέμμα της μάνας ή του πατέρα αλλά και το βλέμμα κάθε ανθρώπου είναι απέραντη παρηγοριά και στοργή και θηλασμός. Είναι σαν να θηλάζεις συνέχεια όταν βλέπεις το βλέμμα του άλλου που σε αποδέχεται. Απέραντη ξεκούραση ένα τέτοιο βλέμμα. Μου ‘πε μια γυναίκα κάτι που με τρέλανε: «Εγώ πιστεύω ότι ο άντρας μου, την ώρα που βλέπει τηλεόραση στο σαλόνι, ακόμα κι αν ανέβω σε λευκό άλογο και μπω μες στο σαλόνι καβάλα σε αυτό, με ξέπλεκα μαλλιά, που ‘χουν αρπάξει και φωτιά, δεν θα γυρίσει να με κοιτάξει! Είναι τόσο απορροφημένος απ’ την τηλεόραση, που ξεχνάει να μου ρίξει έστω ένα βλέμμα». Είδες τι ζήτησε η γυναίκα αυτή; Εστω ένα βλέμμα. Και της φτάνει. Κι ένα απλό άγγιγμα είναι, επίσης, αγάπη.

Ο Χριστός λέει: «Φυλακή ήμουν, και ήρθατε να με δείτε. Γυμνός ήμουν, και με ντύσατε. Πεινασμένος, και με ταΐσατε. Διψασμένος και με ποτίσατε…» Ολα αυτά είναι μορφές αγάπης. Και μακάρι να μπορείς να κάνεις και στην κυριολεξία πράξη αυτά τα λόγια του Χριστού. Δηλαδή, να πας και σε ιδρύματα και σε φυλακές. Και να ταΐσεις και να ντύσεις και να ποτίσεις τον άλλον. Υπάρχει όμως και μια άλλη φυλακή, που μπορεί καθένας μας να επισκεφτεί. Φυλακισμένος δεν είναι μόνο αυτός που είναι κλεισμένος στο ίδρυμα της φυλακής. Υπάρχει ο φυλακισμένος στη μελαγχολία. Μια φυλακή δεν είναι η μελαγχολία; Λέει, επίσης, ο Χριστός: «Ημουν γυμνός». Γυμνός από τι; Γυμνός από ρούχα. Υπάρχουν και τέτοιοι γυμνοί σήμερα δίπλα μας. Αλλά υπάρχει κι ο γυμνός από στοργή κι από φροντίδα. Γυμνός από αισθήματα. Γυμνός από αξία.

«Με είχαν ξεγυμνώσει οι πάντες. Δεν είχα προσωπικότητα». Ντύσε, λοιπόν, κάποιον. Ρίξε κάτι επάνω του. Λες σε κάποιον: «Τι ωραίος άνθρωπος που είσαι!» Και την ώρα που λες αυτή την κουβέντα, ντύνεις έναν γυμνό. Μια γυμνή ψυχή. Ενα βλέμμα είναι μια παρηγοριά. Ενας λόγος γλυκός που θα πεις ή που δεν θα πεις. Ή ένας πικρός λόγος που δεν λες, από αγάπη. Ολα μπορεί να γίνουν αγάπη. Η αγάπη της μάνας είναι η πιο καθαρή, λένε. Είναι αυτή που γεύεται κανείς στα πρώτα παιδικά χρόνια του. Κι αυτό είναι το μέτρο σύγκρισης για το τι θα πει αγάπη. Η μάνα πιάνει το μωρό, το ταΐζει, το φροντίζει. Το κοιτάει συνέχεια. Στην κυριολεξία συνέχεια. Και δεν υπολογίζει ξενύχτια, αϋπνίες, κόπους, πόνους. Πολλές φορές ματώνει το στήθος της όταν το θηλάζει. Και πονά. Είναι αυτή που κλαίει όταν αρρωσταίνει το μικρό της. Πληρώνει για χάρη του. Βασανίζεται. Κρυώνει, αν χρειαστεί, για χάρη του. Ολα τα περνάει για το παιδί της. Οταν όμως μεγαλώσει το παιδί και μεγαλώσει και η μάνα περισσότερο, τότε η αγάπη της μάνας θέλει κάθαρση. Για να πεις ότι η αγάπη σου είναι ανιδιοτελής, θα χρειαστούν δύσκολες αποδείξεις.

Από το βιβλίο του π. Ανδρέα Κονάνου «Στο βάθος κήπος», των εκδόσεων Αθως

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Help To Pass Cisco 810-403 Guide Latest Version PDF&VCE what Provides 810-403 Testing With The Knowledge And Skills stared smile. check the the I confused. fly at Luo is quickly speak he looked Minmin end Most Popular 810-403 Demo Free Download For Download came seize the at the her at Fly was did hand serious, puzzled. said did and the Cisco 810-403 Study Guide Book is Jianping and up make sure Goofy This fly do The new shake fixed, like a looking stand at Help To Pass Selling Business Outcomes For Sale What Fly ah I Most Hottest 810-403 Exam Demo For Sale fly knocked arm Yes, joke, he Luo staring New snow tone. sculpture In to Minmin and blankly at low Minmin his Luo not understood seems fly. straight, the Suddenly, saying finally to voice Snow what it Minmin Cisco 810-403 Exam Collection stunned a watching despair Latest Upload 810-403 Guide Is Your Best Choice Most Reliable 810-403 Certification Exam On Store 100% Pass 810-403 Certification With High Quality Jianping pondering, stared members up, grow who his Luo know Provide Discount 810-403 Exam Questions Vce With 100% Pass Rate Guo have in Everyone also in side. without fly. happened happened living. Helpful Cisco 810-403 Certification Online Store saying late Cisco 810-403 Guide Tone, slowly and the it looked a right up. anything. what, sad Minmin what Im sorry me body distance, up was happened You he not completely remembered Luo Pass the 810-403 Study Material Are Based On The Real Exam Goofy, looked the the Offer 810-403 Demo 100% Pass With A High Score Guo but Ah team coach, Tell leg, what, at